Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec korzenny"
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 17
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 18
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2672
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1118
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 17
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 18
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2672
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1118
Składniki
ok. 155 minut
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem, dodać 10 dag mąki, wymieszać, zaczyn odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, dodać jajko i żółtka utarte z cukrem, resztę mąki, przyprawę do piernika i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto i przykryć.
Powidła wymieszać z posiekanymi suszonymi owocami, połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć w rulon. Włożyć do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie wierzch ciasta ponacinać w zygzak. Piec ok. 40-45 minut w 200°C.
Po ostudzeniu bakaliowy wieniec można posmarować domowym lukrem. Jak go zrobić? Utrzyj po prostu świeżo wyciśnięty sok cytrynowy z cukrem pudrem.Źródło: Twoje Imperium