Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki to bardzo prosty przepis dla małych i dużych robi się bardzo szybko. Zapraszam na przepis
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1794
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 393
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1730
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 481
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1794
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 393
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1730
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 481
Składniki
Najpierw mak zalewamy 3/4 szklanki mlekiem wstawiamy garnek na gaz i na małym ogniu podgrzewając i mieszając aby mak zrobił się gęsty . Studzimy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę cukier drożdże, Mieszamy dodajemy 2 jajka , podgrzane mleko, o rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto hakiem ok 7 minut .
Do masy makowej dodajemy miód orzechy pokrojone sparzone rodzynki , trochę aromatu arakowego . Mieszamy i odstawiamy.
Wrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy chwilę , podsypujemy lekko mąka rozwałkować na długi prostokąt . Na ciasto smarujemy masą makową.
Następnie składamy z dłuższego boku na trzy części , jak kartkę papieru. Dzielimy na 10 kawałków. Każdy kawałek zwjamy w dłoniach
Układamy na blachę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia każda bułeczką w odstępach . zostawiamy do wyrośnięcia ściereczką do czasu aż nagrzeje się piekarnik do 180stopni Celsjusza.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut . po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem . Smacznego.