Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczane patyczki"
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 55
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 445
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1483
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 55
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 445
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1483
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena sztuki 1,50 zł.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Największe kroimy na pół. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na kawałki. Pieczarki dzielimy na kapelusik i krótką nóżkę. Cukinię kroimy w grube plastry i kroimy na połówki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniak, paprykę, cukinię, pieczarkę, pomidorek i jeszcze raz te same w odwrotnej kolejności, by pomidorki pozostały w środku szaszłyków.
Przygotowane szaszłyki przyprawiamy ziołami i pieprzem. Na patelni, najlepiej grillowej, rozgrzewamy olej. Smażymy szaszłyki kilka minut. Od czasu do czasu obracamy. Układamy na talerzu.
Wartość odżywcza sztuki 177 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 5,9 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia