Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczane róże w sezamie Fot.:RFF Hamburg (4), Materiały Prywatne (6)"
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 45
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 33
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 204
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 45
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 33
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 204
Składniki
Ziemniaki (najlepiej, by były okrągłe, o regularnym kształcie i jednakowej wielkości) cieniutko obieram, opłukuję pod bieżącą wodą i dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem. Za pomocą obieraczki do ziemniaków kroję kartofelki w bardzo cienkie talarki (chodzi o to, by były elastyczne i dawały się wyginać bez łamania).
Plasterki układam tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Zwijam je w ruloniki przypominające pąki róży (z plasterków jednego ziemniaka powstaje jedna róża).
Powstałe ruloniki układam w foremkach do muffinek (w razie konieczności dokładam kilka dodatkowych plasterków tak, by foremki były wypełnione dość ciasno). Ziemniaczki smaruję olejem (robię to specjalnym silikonowym pędzelkiem), oprószam solą oraz ziarenkami sezamu.
Foremki z ziemniaczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gdy róże zaczynają zbyt szybko się rumienić, przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej i zdejmuję ją pod koniec pieczenia.Źródło: Tina