Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest łatwo zrobić majonez, ale jak już się raz zrobi, to już nie pójdzie się po niego do sklepu, bo się wie, co się je. Jeśli chcecie zrobić swojski majonez bez ponoszenia klęski za klęską, ten przepis jest wasz.
Blender, łyżeczka, słoik lub wysokie naczynie
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 93
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 93
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5731
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 93
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 93
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5731
Składniki
Do wyparzonego słoika wpuszczamy jajko, sól oraz musztardę, następnie trochę tylko oleju(około 50 ml)
Blendujemy przez około minutę dopóki majonez nie zacznie gęstnieć. Kiedy widzimy, że olej został zaabsorbowany, powoli dodajemy następną dawkę około 50 ml do momentu aż znowu olej zamieni się w masę kremową. Majonez będzie jeszcze rzadki, ale po wlaniu reszty oleju, majonez zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku. Ja dodałam tylko łyżkę. Tak przygotowany majonez jest dobry na gęstość. Nie polecałabym dodawania soku z cytryny na początek i miksowania wszystkich składników, bo majonez może się zwarzyć. Poza tym majonez może być zbyt rzadki, a trudno jest później poprawić konsystencję. Jeśli chcemy, by majonez był gęstszy, dodajemy więcej oleju. Przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce do około tygodnia. Smacznego.