Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne rogale z czarnuszką. Polecam :)
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12019
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1174
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 26
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 36
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1000
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12019
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1174
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 26
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 36
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1000
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 31
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które po wycięciu zawiniemy w rogale.
Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Ja wstawiam miseczkę z wodą do piekarnika na dół.
Upieczone rogale studzimy na kratce.
Smacznego :)