Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała i oryginalna kawa dla każdego
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Do Tygielka wsypujemy kawę (2 łyżki powinny wystarczyć) oraz cukier, następnie zalewamy wodą lecz niech nie będzie jej aż po brzeg... Tygiel stawiamy na ogniu i gotujemy, lecz pamiętajmy aby NIE DOPUŚCIĆ DO WRZENIA, wtedy kawa straci swój aromat i możemy wszystko wylać... Po zagotowaniu kawę odstawiamy na bok, czekamy aż nieco ostygnie, gotujemy drugi raz Powtarzamy czynność kolejne dwa razy... Moc kawy zależy od tego ile razy będziemy ją parzyć. Przyjęło się, że cztery parzenia są wystarczające do poprawnego sporządzenia kawy po turecku, jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby zredukować tę liczbę, np. do dwóch. Kawa jest wtedy słabsza, zachowując swój smak... Kardamon rozbijamy i dodajemy na końcu...