Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowa nalewka o pięknym, intensywnym kolorze. Cudownie smakuje schłodzona. Można wykorzystać ją do zrobienia drinków lub pysznych tortów i deserów. Jest gotowa do spożycia po tygodniu od momentu przelania jej do butelek. Zobaczcie, jak ją zrobić samodzielnie!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1075
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 37
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 76
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1075
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy, wycieramy do sucha i obieramy cieniutko ze skórki (do tego celu najlepiej wykorzystać obieraczkę). Do zrobienia nalewki będziemy potrzebowali jedynie żółtej skórki z cytryn bez białego miąższu.
Skórki z cytryn przekładamy do dużego słoika. Zalewamy je spirytusem, zakręcamy i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na okres dwóch tygodni.
Po upływie dwóch tygodni gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gotową mieszankę studzimy, następnie przelewamy do słoika ze skórkami i spirytusem. Słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy na kolejny tydzień w zaciemnione miejsce. Od czasu to czasu potrząsamy słoikiem lub mieszamy jego zawartość.
Po tygodniu filtrujemy nalewkę przez gazę i zlewamy ją do butelek. Odstawiamy na kilka dni. Limoncello najlepiej smakuje schłodzone. Skórki z cytryn możemy wykorzystać do przygotowania orzeźwiającej lemoniady lub konfitury cytrynowej z miodem.