Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 70
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 179
Prawdziwy żur jest gęsty, kwaśny i wyrazisty w smaku. Jest to bardzo zdrowa...
Odsłon: 70
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 179
Składniki
Umyte i pozbawione pestek śliwki wsypać do słoja ,wrzucić 2 garści pestek ze śliwek ,by dodać lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po około 2-3 tygodniach zlać nalew ,a śliwki usunąć. Zagotować wodę z cukrem ,cukrem waniliowym ,wydrążonym miąższem z laski wanilii i skórką otartą z cytryn. Mieszać ,aż powstanie gęsty syrop. Przecedzić ,ostudzić. Wlać do spirytusu ,dodać brandy. Rozlać do butelek i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 6 miesięcy.