Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z gruszek to łatwy w przygotowaniu trunek, ale wymaga sporo cierpliwości. Trzeba przynajmniej rok poczekać na efekty swojej pracy. Im więcej czasu przeznaczymy na macerację gruszek, tym więcej smaku oddadzą. Do produkcji domowej nalewki gruszkowej najlepiej wybrać owoce miękkie, mocno dojrzałe.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 179
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 187
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 113
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 179
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 187
Składniki
Umyj gruszki i usuń z nich ogonki. Jeśli mają ładną skórkę, nie obieraj. Pokrój każdy owoc (wraz z gniazdami nasiennymi) na mniejsze kawałki. Aby gruszki nie ściemniały, posłuż się plastikowym lub srebrnym nożem, a następnie szybko skrop owoce sokiem z cytryny.
Ułóż gruszki w dużym (około 2-litrowym), starannie umytym słoju. Pomiędzy gruszki włóż goździki, korę cynamonu i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Zalej wszystkie składniki spirytusem wymieszanym z wodą. Szczelnie zamknij słój i odstaw na co najmniej pół roku (lepiej na cały rok) w ciepłe, słoneczne miejsce.
Po 6 miesiącach zlej spirytus do butelki i szczelnie zamknij. Gruszki zasyp cukrem, zakręć słój i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, osłonecznione miejsce. Trzymaj go tam przez kilka dni, aż cukier całkowicie się rozpuści. Co jakiś czas potrząsaj słojem.
Odcedź cały syrop z gruszek. Dodatkowo odciśnij go z owoców, umieszczając je w sitku lub tkaninie o odpowiednio dużych oczkach. Połącz uzyskany syrop ze spirytusem i przelej do butelek. Możesz przedtem dodatkowo przefiltrować nalewkę przez gazę czy filtr do kawy.
Nalewkę z gruszek odstaw na co najmniej pół roku w chłodne, zacienione miejsce.