Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechy laskowe posiadają niezwykłe właściwości odżywcze i lecznicze
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1707
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1707
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 106
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 812
Składniki
Orzechy łuskamy i kroimy na małe kawałeczki.
Wodę podgrzewamy na wolnym ogniu w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy do roztopienia cukru następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Orzechy przekładamy do przygotowanego słoja i zalewamy je wodą z cukrem oraz bimbrem.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 tygodniowe leżakowanie.
Po 3 tygodniach nalewkę, filtrujemy przy pomocy gazy lub drobnego sita, przelewamy do butelek i odstawiamy jeszcze na miesiąc.
WSKAZÓWKI -Do nalewki najlepiej kupić orzech nie wyłuskane, ponieważ nalewka w efekcie końcowym będzie miała intensywniejszy smak. -Podane w składnikach 200 g orzechów jest już po wyłuskaniu, w skorupkach ważyły 500 g. -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała. -Bimber możemy zastąpić spirytusem