Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej kompot jest ugotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie aromaty i smaki przejdą z suszu do wody, kompot będzie smaczniejszy. Kompot podajemy o temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1751
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1751
Składniki
Gdy mamy suszone owoce ze sklepu to najpierw je płuczemy w zimnej wodzie, jeśli mamy swoje to nie musimy tego robić. Suszone owoce wsypujemy do garnka, zalewamy wodą ( 3 l ). Garnek odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem ( najlepiej na noc ). W tym czasie susz nasiąknie wodą .
Następnie stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy pokrywką , zagotowujemy. Gdy kompot się zagotuje, przykręcamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze przez około 5 - 10 minut. Gasimy ogień ( teraz możemy ewentualnie dosłodzić kompot do smaku ) i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.