Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 830
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 68
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 830
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 114
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 62
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 68
Składniki
Winogrona należy wypłukać. Nie obieram z szypułek. Umieszczam w dużej misce i ugniatam dużym tłuczkiem. Można do tego zatrudnić dzieci, aby deptały i miały przy tym dobrą zabawę. Wyciśnięty sok wymieszać z przegotowaną letnią wodą. Miazgę przecedzić. Połowę cukru rozpuścić w niewielkiej ilości moszczu i dodać razem z drożdżami do reszty soku. Po dwóch dniach dodać resztę cukru. Sok ogrzać, aż do rozpuszczenia cukru. Tak przygotowany sok umieścić w dymionie z rurką fermentacyjną. Po miesiącu na dnie dymiona powstanie osad. Należy zlać wino znad osadu i ponownie wlać do wymytego dymiona.