Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeńszeniówka, czyli inaczej nalewka z korzenia żeń-szenia, to produkt bardzo popularny w krajach azjatyckich. U nas cieszy się mniejszą popularnością, głównie przez trudno dostępny produkt. Można jednak kupić świeży lub suszony korzeń w sklepach ze zdrową żywnością lub w lokalnych sklepikach z produktami azjatyckimi. Sama nalewka jest świetnym środkiem wspomagającym trawienie oraz podnoszącym naturalną odporność. Świetnie pasuje jako dodatek do drinków.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 44
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 85
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1095
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 130
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 158
Składniki
Żeń-szeń suszony pokrój w plasterki i przełóż do szczelnie zamykanego, najlepiej zakręcanego naczynia. Opcjonalnie możesz użyć torebek z herbatą, ale aromat nie będzie aż tak wyrazisty.
Odstaw korzeń z alkoholem w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc.
Po tym czasie w garnuszku podgrzej wodę z cukrem, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Nalewkę przecedź przez gazę. Alkohol przelej do czystej butelki i dodaj syrop cukrowy. Wlej sok z limonki. Zakręć i odstaw na kolejne 5-10 dni. Codziennie wstrząsaj butelką.
Po tym czasie żeńszeniówka jest gotowa do spożycia.