Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam Wszystkich po długiej przerwie systemowej. Dzisiaj proponuję trochę odmiany bo ten czas wykorzystałem na poznawanie trochę innej kuchni w obszarze Keto. Dzisiaj proponuję bułki keto z łusek babki jajowatej. Ten kto nie interesował się taką dietą, to dla niego dziwnie to brzmi ale bułeczki są rewelacyjne w smaku i proste w przygotowaniu. Łuski babki jajowatej pochodzą z azjatyckiej rośliny, której zewnętrzna warstwa posiada bardzo duże ilości błonnika, a mało węglowodanów. Błonnik ten idealnie nadaje się w kuchni jako zamiennik mąki,
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 58
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 81
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 58
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 81
Składniki
Do tego wypieku mamy proste składniki ogólnie dostępne nawet babka jajowata jest dostępna w sklepie zielarskim.
Do miski dodajemy wszystkie składniki: łuski babki jajowatej, ser, sól, proszek do pieczenia, jajka oraz pestki słonecznika, a następnie wszystko mieszamy mikserem na gładką masę.
Masę odstawiamy ją na 5-10 minut dopóki babka jajowata nie wchłonie całego płynu. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni termoobieg + górna grzałka. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i lepimy z nich bułki, by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą. W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut.
Gdy bułki się upieką pozostawiamy w piekarniku na 15-30 minut do ostygnięcia. Rewelacyjnie smakują szczególnie z masłem czosnkowym!
A teraz to już tylko smacznego z ulubionymi dodatkami Smacznego.