Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chałka z kruszonką"
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 119
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 82
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 839
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 76
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 119
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 140
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 82
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 839
Składniki
Mleko podgrzewam. Drożdże rozkruszam, zalewam mlekiem z cukrem, mieszam. Mąkę, cukier wanilinowy i sól mieszam, łączę z jajkami, rozpuszczonym masłem i zaczynem drożdżowym. Wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie zagniatam. Schładzam.
Czekoladę kroję w kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części. Z każdej formuję wałek, rozpłaszczam. Układam na nich czekoladę i znów zwijam. Zaplatam warkocz.
Wkładam chałkę do formy, wierzch smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję kruszonką. Piekę 30-40 min w temp. 170°C.
<strong>Marta Matusiewicz z Bielska-Białej</strong>
120 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10 porcjiŹródło: Kobieta i życie