Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, pachnący czarnuszką. Znika ze stołu jeszcze ciepły.
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 786
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 708
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 63
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 3274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 786
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 708
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 63
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę i olej. Dodajemy czarnuszkę. Łączymy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do momentu, aż będzie odchodziło od niej. Ciasto jest bardzo luźne.
Formujemy kulę, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie przekładamy łyżką ciasto do keksówki (25x12 cm) dokładnie wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i przykryte ściereczką odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 220 °C. Chleb nacinamy na środku (ponieważ ciasto jest rzadkie nacięłyśmy je nożyczkami), aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy chleb 30 minut w 220 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut w 200 °C do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy zaraz po upieczeniu z keksówki.
Chleb orkiszowy z czarnuszką gotowy!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w piekarniku nagrzanym do 30 °C.