Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni z garnka
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 32
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1844
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 32
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1844
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 399
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1766
Składniki
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!