Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chlebek do żurku. Z przepisu wyszły 3 chlebki.
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 53
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 53
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Składniki
W misce wymieszać mąkę, cukier i sól. W połowie ciepłej wody rozrobić drożdże i dodać razem z pozostałą wodą do mąki. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Z wyrośniętego ciasta oderwać 3 małe kawałki (uformować 3 małe kuleczki, aby zrobić trzymadełko). Resztę ciasta podzielić na 3 części i uformować kule. Chleby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Środek każdego chlebka posmarować wodą i przykleić trzymadełka. Odstawić do wyrośnięcia na ok 20min. Piekarnik nagrzać do 200st i piec 25-30 min. Upieczone chlebki odstawić do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, odkroić wierzch. Środek wydrążyć i posmarować białkiem i piec w 180st przez ok 12 - 15 min.