Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, domowe pieczywo, którego zapach roznosi się po całym domu...to lubię!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłą wodę i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odczekać 10 min. Potem dodać w miarę ciepły kefir (ja pojemnik z kefirem wsadziłam na kilka minut do gorącej wody), sól i stopione masło. Dodać mąki razowe, wymieszać. Potem wsypać resztę mąki pszennej (bezpieczniej wsypać 2 szklanki, a potem w razie potrzeby dosypać resztę). Na końcu do ciasta wsypać siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce przynajmniej na 60 min.
Wyrośnięte przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i czekamy jeszcze 2 kwadranse. Na końcu chleb smarujemy masłem i posypujemy z wierzchu ziarnami. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 30-35 min. Smacznego!