Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie domowe bułki z makiem Zachowują świeżość nawet następnego dnia Polecam
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 138
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 122
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 18
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 723
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 138
Szukasz ciekawej, a zarazem tradycyjnej przekąski na imprezę rodzinną? Wyprób...
Odsłon: 122
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 18
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 723
Składniki
Przesiać mąkę do miski Niewielką ilość mąki wymieszać z drożdżami wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka odstawić na 15-20min. Do reszty mleka wrzucić masło i rozpuścić Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto. Zostawić na 1 - 1,5 godziny do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia )
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę i rozwałkować na prostokąt około 55 x 35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 4cm szerokości.
Drewniane łyżkąnacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry! Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp.200° około 15 minut.