Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pszenne bułeczki szpinakowe, warzywne, zdrowe. W środku miękkie, na zewnątrz chrupiące, świeżością pachnące. O kolorze nietypowym, w smaku wyjątkowym. Szybko je się przygotowuje, dłużej na wyrośnięcie się oczekuje, a po upieczeniu znikają w okamgnieniu.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 24
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 49
Składniki
Za pomocą miksera lub blendera, rozdrabniamy szpinak z dodatkiem wody, pieprzu i oliwy z oliwek. Całość przelewamy do miski, mieszamy z rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy 200 g przesianej mąki, łączymy składniki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w na ok. 30 min w ciepłe miejsce (temp. pokojowa). Dodajemy pozostałą mąkę, sól i wyrabiamy ciasto. Kształtujemy kule, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, robimy kulę, którą kroimy jak pizzę, na 8 równych części. Z każdej formułujemy przez zagniecenie ciasta do środka, formułujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy ostrym nożem lub żyletka. Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 2 godz. (czas zależy od temp. otoczenia). Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy oliwa z oliwek. Pieczemy 5 min, następnie temp. zmniejszamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Bułki po wyjęciu z piekarnika, jeszcze raz smarujemy oliwą.