Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszło 8 szt. Idealne na śniadanie do szklanki mleka :)
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 292
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 30
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 292
Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...
Odsłon: 30
Przygotuj się na wyjątkowy posiłek, który zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia...
Odsłon: 51
Składniki
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże dodać cukier i trochę letniego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski dodać pozostałe mleko, masło, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę oprószyć lekko mąka, wyłożyć wyrośnięte ciasto, przerobić i rozwałkować w formie koła. Ciasto podzielić na 8 trójkątów, na każdy położyć ulubiony dżem i formować rogale. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym i układać rogale, odstawić na 10 minut. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 min. Smacznego