Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 42
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 33
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 52
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 42
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 33
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Drożdże ucieramy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą, na godzinę wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy partiami na grubość 4-5 milimetrów, na cieście kładziemy np. duży talerz, wokół którego wycinamy placek w kształcie koła. Każde koło dzielimy na 8 równych trójkątów.
Na podstawę każdego trójkącika dajemy nieco konfitury różanej, trójkąty zwijamy w rogaliki. Wierzchy ciastek zanurzamy w roztrzepanym na talerzu jajku (lub w samym żółtku) i posypujemy cukrem kryształem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180-190oC. Pieczemy do chwili, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,20 zł
Wartość odżywcza 100 g 258 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia