Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie bułeczki cynamonowe"
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 841
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 116
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 75
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 841
Wiosenne smaki. Polecam.
Odsłon: 116
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 64
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 75
Składniki
Do letniego mleka dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 min. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wlej mleko z drożdżami i wymieszaj łyżką. Wyrabiaj ciasto, dodając jajko i 2 żółtka. Po 5 min dodaj masło i wyrabiaj ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na blat, zagnieć i podziel na 2 części. Rozwałkuj je na placki o wymiarach 30 x 30 cm. Posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego i drobnego cukru.
Zwiń ciasto w roladki i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż je ciasno na dużej prostokątnej blaszce. Odstaw do wyrośnięcia. Wierzch posmaruj pozostałym białkiem i piecz na złoty kolor ok. 20 min w 180°C.Źródło: Takie jest życie