Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Więcej
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 852
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 95
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2653
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2232
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 852
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 95
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 172
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2653
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 2232
Składniki
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ) Jeśli używamy suchych drożdży: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
Jeśli używamy świeżych drożdży: W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ) Jeśli używamy suchych drożdży: Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki.