Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak świeże, pachnące i chrupkie z zewnątrz pieczywo domowe. Do jego wykonania nie musisz mieć drożdży. Wyrosną pulchne także na proszku do pieczenia. Zobacz przepis na szybkie bułki bez drożdży.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 33
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 117
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 114
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 33
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 117
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 114
Składniki
Podziel składniki na mokre i suche. W jednej misce połącz mleko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz jajko. W drugiej powinna znaleźć się mąka, sól oraz proszek do pieczenia. Połącz zawartość dwóch misek. Wyrób jednolitą, gładką masę.
Ciasto podziel na 6-8 mniejszych części, w zależności od tego jak duże mają być bułki. Z każdego kawałka uformuj kulkę, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem zrób nacięcia na krzyż. Na wierzchu rozsmaruj mleko lub tłuszcz i posyp sezamem. Zostaw tak na czas rozgrzewania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Wstaw szybkie bułki bez drożdży i piecz przez 20-25 minut. Zostaw do wystudzenia poza piekarnikiem.