Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurek w chlebie"
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 365
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 30
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 157
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 365
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 30
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 173
Chłopski garnek to kwintesencja polskiej kuchni, w którym używamy świeżych, l...
Odsłon: 157
Składniki
Żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz. Przygotowane włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela. Wlej ok.8 szkl. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj godzinę. Wywar przecedź przez sitko. Ponownie wlej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas i gotuj jeszcze 15 minut. W tym czasie jajka włóż do posolonej wody. Gotuj je 8–10 minut. Odcedź, przestudź, obierz ze skorupki.
Obie kiełbasy pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy lub wydrążonych małych bochenków chleba. Do każdej porcji włóż kawałki kiełbasy i jajka na twardo. Posyp majerankiem.
ok. 1 godziny i 35 minut . 1 porcja ok. 290 kcalŹródło: Tina