Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiący pień i mięciutka korona wypełniona smacznym mięsem.
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 28
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4510
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 377
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 50
Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...
Odsłon: 28
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 4510
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 377
Kotlet z kurczaka jest znany, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce....
Odsłon: 50
Składniki
W mące robimy dołeczek , kruszymy tam drożdze , dodajemy szczyptę cukru i zalewamy odrobiną letniego mleka. Kiedy rozczyn podrośnie wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy jajko , wlewamy resztę letniego mleka i ciepły rozpuszczony smalec. Wszystko dokładnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy , ketchup , otręby i jajko, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ogórek obieramy ( niekoniecznie ) delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym i lekko grillujemy . Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części . Z niepełnej 1/4 robimy pień drzewka. Ciasto wałkujemy ( bez podsypywania mąką) w prostokąt oprószamy gałką i pieprzem , zwijamy w rulonik, przecinamy na pół i skręcamy. Następnie robimy koronę drzewa. Z każdej 1/4 części , robimy dwa wałeczki , rozklepujemy na prostokąty ok. 35-37 cm - 5-6 cm. Na każdy nakładamy po dwa plastry ogórka ( zostawiając przerwy) , i na ogórki mięso . Paski z długości przecinamy na pół i zwijamy w rulony. W środek każdego rulona wkładamy osączoną czarną oliwkę.
Wszystkie części przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , formujemy drzewko. Gdy ciasto lekko podrośnie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną mleka i soli. Pień posypujemy czarnuszką. Pieczemy najpierw w 180 C , potem dopiekamy w 160 C. Smacznego.