Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w boczku to ciekawy pomysł na śniadanie świąteczne i codzienne. Bekon, jajko, tost i warzywa znajdują się tu w nietypowej i zaskakującej konfiguracji, jako jedna muffinka. Dzięki temu smaki są wyraźnie połączone ze sobą, a całość przypadnie do gustu nawet tym wybrednym.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 597
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 597
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 68
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Składniki
Formę do muffinek bardzo dobrze natłuść masłem.
Na patelni podsmaż boczek przez 1-2 minuty. Nie powinien być usmażony na chrupko, a jedynie puścić nadmiar tłuszczu. Zdejmij go, odłóż na papierowe ręczniki i odstaw do przestudzenia, pilnując, by pozostał giętki.
Owiń boczkiem boki foremek na muffinki, używając po 2 plasterki na każdą. Lekko zawiń boczek także na spód.
Za pomocą noża lub szklanki wytnij z chleba koła o średnicy nieco mniejszej niż dno foremek na muffinki. Umieść po jednym kółku na dnie każdej formy.
Pomidora pokrój na cienkie plasterki. Na chlebie połóż po 1 plasterku.
Rozbij jajko i przelej je do przygotowanej foremki. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami. Na wierzchu posyp je równomiernie wszystkimi przyprawami.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz jajka w boczku przez 15-20 minut lub do momentu ścięcia jajek i uzyskania chrupkości boczku.
Danie podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, udekorowane listkami natki pietruszki.