Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze ciepłe, kruche pierożki z farszem pieczarkowym są dobre na każdą okazję. Zaspokoją nawet wybredne kulinarne gusta. :)
stolnica, wałek, piekarnik
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6294
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 592
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 798
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 6294
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 102
Składniki
Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie. ciasto: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pół łyżeczki soli, jajko, starte masło oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz.
farsz: Pieczarki umyć, odkroić ogonki. Posiekać w drobną kostkę. Usmażyć pieczarki na maśle. Posolić. Posiekać natkę. Dodać ryż oraz natkę. Przyprawić pieprzem. Oddzielić żółtka od białek. Białka dodać do farszu, który jest już lekko przestudzony.
Żółtka rozbełtać. Cienko ciasto rozwałkować. Podzielić ciasto na kwadraty. Nakładać po łyżce farszu. Brzegi smarować żółtkiem. Sklejać pierożki w trójkąty. Krawędzie dociskać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez max 20 minut na góra-dół. Smacznego! :)