Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa z kuchni niemieckiej, a dokładniej kuchnia regionalna z okolic Ostwestfalen
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 69
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12031
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1198
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 38
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 43
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1047
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 69
Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...
Odsłon: 12031
Jeśli jesteś fanem kuchni włoskiej, lubisz eksperymentować ze smakami i nie z...
Odsłon: 1198
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 38
Bardzo zdrowy smaczny i aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu.
Odsłon: 43
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 1047
Składniki
-Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie odciskamy wodę przy pomocy lnianej ścierki. -Rodzynki zalewamy gorącą wodą. -Jajka wyjmujemy z lodówki by dostały pokojowej temperatury.
-Robimy zaczyn z droźdzy, czyli 100 ml ciepłego mleka, 4 łyżki mąki, cukier i droźdze mieszamy i pozostawiamy przez 15 minut od wyrośnięcia. -Jajka mieszamy z wyciśniętymi ziemniakami ,rozczynem droźdzowym,pozostałą mąką i mlekiem.Solimy, dodajemy rodzynki i wszystko wyrabiamy drewnianą łychą. Pozostawiamy do wyrośnięcia (1 godzina)
Smażymy większe placki (3 na jedną patelnię) na złoty kolor z obydwu stron. Tłuszcz nie powinien być za gorący.
W oryginale Pickert je się obłożony boczkiem lub kaszanką. Często gospodynie smarują go przecierem z jabłek. Osobiście smaruję twarogiem a następnie plasterek pomidora.