Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pasztetów. Klasycznym pasztetem wielkanocnym jest pieczeń rzymska, która charakteryzuje się efektownie wyglądającymi jajkami wewnątrz masy. Sama potrawa jest bardzo prosta do przygotowania, stąd jej popularność. W przeciwieństwie do innych pasztetów, nie wymaga długiego wyrabiania i spulchniania. A dodatkowo smakuje wręcz obłędnie! Taki pasztet wielkanocny dobrze smakuje zarówno jako zimna przekąska, jak i samodzielne danie obiadowe podane na ciepło.
Keksówka o wymiarach 25x13
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 575
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1530
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 167
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 575
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 65
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1530
Składniki
Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na patelni. Włóż ją do miski razem z mięsem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj surowe jajko, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut.
Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej połowę przygotowanej masy mięsnej.
Z ugotowanych jajek obetnij końcówki, by odsłonić żółtka. Zrób delikatne wgłębienie przez środek masy w keksówce i ułóż w nim jajka. Przykryj je drugą połową mięsa. Dobrze wyrównaj wierzch.
Keksówkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50 minut. Pasztet wielkanocny podawaj posypany tymiankiem, wraz z domowym sosem pomidorowym.