Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co sprawia, że proste i tanie produkty mogą stać się elementami kulinarnego arcydzieła? Wystarczy kilka łatwych trików i sprytne zaprezentowanie potrawy na stole. Nie wierzysz? Zamiast zwykłej sałatki, niech na twoim stole zagości efektowna rolada burakowa, która zachwyci nawet wymagającą teściową. Będzie hitem rodzinnych spotkań.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 597
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 67
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 179
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 597
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 67
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1564
Składniki
Buraki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po czym obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce. Możesz je też upiec, aby uzyskać bardziej esencjonalny smak. Marchewki i ziemniaka także ugotuj w osolonej wodzie w mundurkach, po ostudzeniu obierz i zetrzyj jak buraki. Pamiętaj, aby buraki ugotować oddzielnie, ponieważ ich mocny kolor zabarwiłby inne warzywa. Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz i odstaw. Cebulkę obierz i pokrój w drobną kostkę, a śledzie wymocz w wodzie (przez kilka godzin), aby pozbawić ich nadmiernie słonego smaku. Wymoczone śledzie osusz i pokrój w drobną kostkę. Dla wzmocnienia smaku i dodania chrupkości możesz dodać korniszony lub marynowane pieczarki.
Obrane jajka bardzo drobno poszatkuj lub zetrzyj na jarzynowej tarce i wymieszaj z majonezem i posiekaną cebulką. Dla podkręcenia smaku możesz dodać 1-2 łyżki serka kremowego bądź topionego lub trochę drobno startego żółtego sera. Wymieszaj składniki na pastę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Możesz dorzucić łyżkę posiekanego, świeżego koperku.
Na dużej desce wyłóż arkusz folii spożywczej. Możesz ułożyć dwa arkusze, które na siebie nachodzą. Wyłóż warstwę buraczków, równo rozprowadź i uformuj prostokąt. Następnie wyłóż warstwę marchewki (aby przykryć buraki), ziemniaka, po czym posyp solą i pieprzem. Na to wyłóż mieszankę jajek z majonezem i cebulką, a na końcu kawałki śledzi. Pomagając sobie folią ciasno zwiń roladę. Dla pewności możesz wzmocnić formę, zawijając rulon kolejną warstwą folii. Ułóż roladę w lodówce i zostaw na kilka godzin lub na całą noc.
Wyjmij gotową roladę z lodówki, ostrożnie odwiń folię i ułóż na talerzu. Wierzch dania udekoruj kleksami z majonezu i świeżą zieleniną lub zmieszanymi z majonezem drobno startymi marchewkami i buraczkami, które wyciśniesz za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc dekoracyjne wzorki. Rolada najlepiej smakuje schłodzona, podana samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa.