Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj gości u mnie rybka miruna. Miruna to ryba oceaniczna, jest rybą zaliczaną do dorszowatych, po za tym należy do jednych ze smaczniejszych i soczystych ryb , dlatego dzisiaj podaję przepis właśnie na tą smaczną rybę przygotowaną po grecku. Ryba smażona , a następnie przekładana podgotowanymi , smażonymi jarzynami. Co roku taka rybka gości na moim świątecznym stole, to taka moja tradycja od kilku lat.
garnek, nóż, patelnia, salaterka szklana, naczynie na mąkę do panierowania,
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 332
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 483
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 322
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 398
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 332
Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...
Odsłon: 483
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 322
Przepis dnia
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 398
Składniki
Rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszyć , a następnie pokroić na mniejsze kawałki , oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Następnie panierować w mące z dodatkiem bułki tartej , a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jarzyny obrać , opłukać , następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10 minut dodając do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Na oleju ze smażenia ryby , podsmażyć pokrojoną cebulę , pod koniec smażenia dodać pokrojony por. Do podsmażonej cebuli dodać ugotowane jarzyny wraz z wywarem, dodać przyprawy , a następnie rozmieszany z odrobiną gorącej wody koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać do połączenia składników i jeszcze kilka minut gotować na wolnym ogniu. Układać w salaterce warstwami zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach. Na przemian warzywa , ryby i tak do wyczerpania ryb i warzywa. Przyozdobić natką pietruszki, plasterkami cytryny oraz kawałkiem pora. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przygotowanie warzyw.
Układanie warstwami.
Ryba gotowa .