Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak + kurczak + feta = składniki idealne
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 175
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 232
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 175
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 232
Składniki
Kurczaka kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek lub oleju, aż się zarumieni. W czasie kiedy smażymy kurczaka, myjemy i siekamy szpinak (jeśli używamy świeżego). Ser feta kroimy w kostkę. Kiedy kurczak jest gotowy przekładamy go do miseczki i na tą samą patelkę wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy kilka minut. Doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Do każdego z nich nakładamy łyżkę szpinaku, kurczaka i kilka kostek fety. Rogi ciasta zawijamy do środka i ściskamy. Takie sakiewki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180° (z termoobiegiem) przez około 13 minut, aż nasze sakiewki się zarumienią. Smacznego ;)