Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjał mojego Taty. Rewelacyjna pod wódeczkę :) Dla lubiących ostre doznania, można dodać troszkę papryczki piri piri
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 61
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 148
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 166
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 61
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 148
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 166
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować, muszą pozostać lekko twardawe, żeby się nie rozpadały (dlatego najlepiej sprawdzają się ziemniaki sałatkowe). Obraną cebulę/e należy sparzyć w gorącej wodzie. Zarówno ziemniaki po ugotowaniu, jak i sparzoną cebulę zostawiamy, by chwilę się przestudziły. Siekamy szczypiorek, ogórki kiszone oraz salami kroimy w słupki. Cebulę/e kroimy w kosteczkę, ziemniaki w słupki (jeśli ktoś bardzo nie lubi ziemniaków w mundurkach lub pyrki nam się za mocno ugotowały i skórka zaczęła od nich odchodzić, to wcześniej powinien ją z nich zdjąć). Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (sowicie) i solą. W kubku mieszamy jogurt, majonez, sos sojowy, musztardę. Sos wylewamy do składników, wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać koperek albo natkę pietruszki, jak ktoś lubi :).