Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 44
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 54
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 44
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 41
Składniki
Szynkę myjemy. Papierem kuchennym trzeba ją osuszyć. Odcinamy tłuste przerosty. Wkładamy szynkę do pojemnika i nacieramy cukrem. Odkładamy do lodówki na 48 godz pamiętając o odlewaniu wody (soków), która będzie wypływać z szynki. Robimy to 3-4 razy na dobę. Po 48 godz wyjmujemy szynkę i opukujemy z cukru pod bierzącą, zimną wodą. Osuszamy ją papierem kuchennym. I teraz zasypujemy solą. i wkładamy do lodówki na 48 godz nie zapominając oczywiście o odlewaniu wody. Po 48 godz wyjmujemy ją, opukujemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy. Teraz nie pozostało nam nic innego jak natrzeć szynkę przyprawami (wymieszaj wszystkie podane wyżej przyprawy). Wkładamy szynkę do pończochy (może być gaza) i wieszamy ją na 5-8 dni (ja wieszam na 6 dni w przewiewnym pokoju, gdzie panuje temp około 18 stopni Celsjusza) Po tym czasie nasza szynka jest gotowa do spożycia. Pamiętajcie, żeby kroić ją bardzo cienko! Film z przygotowań poniżej! Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie!