Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niektóre smaki świątecznych dań są na tyle ciekawe, że warto je przygotowywać nie tylko raz w roku. W naszym przypadku jest to szynka w galarecie, którą przyrządzamy nie tylko z okazji Wielkanocy. Poznaj nasz sprawdzony przepis.
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5839
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 56
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5839
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 56
Składniki
Bulion podgrzej i zestaw z palnika. Rozpuść w nim żelatynę. Pamiętaj, by bulion nie gotował się podczas dodawania żelatyny, nie doprowadzaj go też do wrzenia po jej dodaniu. Żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie odstaw do przestudzenia.
Wymieszaj w miseczce serek śmietankowy i tarty chrzan. Jeśli lubicie smak chrzanu, możesz użyć większej ilości, niż podaliśmy w przepisie. Jeśli z kolei nie przepadasz za pikantnymi potrawami, możesz użyć serka chrzanowego kanapkowego – efekt będzie mniej pikantny.
Każdy plasterek szynki posmaruj niewielką ilością serka wymieszanego z chrzanem I zawiń w rulon. Układaj je na głębokim półmisku. Przyozdób kostkami ugotowanej marchewki i posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowaną i przystrojoną szynkę zalej zimną żelatyną. Całość odstaw do stężenia do lodówki lub w chłodne miejsce. Czas trwania gęstnienia żelatyny zależy od jej ilości i temperatury otoczenia. Szynkę w galarecie można podawać od razu po stężeniu bulionu z żelatyną.