Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby wszystkie przepisy takie same, a jednak każdy inny. Ja lubię buraczki mocno przyprawione i taki też przepis podaję :)
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 108
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 133
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 75
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Duża ilość marchewki sprawi,że zupa pieczarkowa będzie miała ładny kolor i ci...
Odsłon: 73
Jeżeli znudził Ci się klasyczny kurczak, koniecznie wypróbuj przepis na kurcz...
Odsłon: 108
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 133
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 75
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 837
Składniki
Buraczki umyć, obrać pokroić na kostki ok. 5x5 cm i gotować w dużym garnku do miękkości (ok. 2 godziny).
W czasie, kiedy buraki się gotują, można przygotować zalewę: ocet, cukier, wodę i przyprawy mieszamy w małym garnuszku i gotujemy do wrzenia.
Kiedy buraczki są już gotowe, odlewamy powstały wywar. Buraczki po ostygnięciu trzemy na tarce o grubych oczkach i w garnku mieszamy z wcześniej przygotowaną zalewą. Warto dać jakiś czas na "przegryzienie się" - ja z reguły czekam jakąś godzinkę lub dwie.
Jak już się przegryzie, to zagotowuję całość i na gorąco przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i odwrócone do góry dnem stawiam na ręczniku. Po ok. 20 minutach słoiki powinny być zawekowane bez dodatkowego ich gotowania. Uwagi, sugestie, propozycje :-) Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.