Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto sposób na wykorzystanie winogron ... :)
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5044
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 193
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1806
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 5044
Przepis dnia
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 193
Arabskie klimaty. Połączenie smaku kasz i przypraw jest zniewalające. Dopełni...
Odsłon: 140
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1806
Składniki
Winogrono myjemy wkładamy do emaliowanego garnka zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo aż owoce się rozgotują następnie cedzimy przez sitko, tak aby pozbyć się pestek i skórki.
Następnie do płynu dodajemy cukier, namoczony agar (na 1 litr - 10 g agaru zalewamy zimną wodą na ok 15 minut) i gotujemy ok 5 minut. Napełniamy słoiki i pasteryzujemy ok 20 minut w piekarniku w 120 stopniach C.
Zamiast agaru możemy dać żelatynę, aby się nam nie zbryliła mieszamy ją z cukrem i wsypujemy do soku a następnie wyłączamy po zagotowaniu, napełniamy słoiki i pasteryzujemy. Czasami należy taki dżem włożyć do lodówki aby stwardniał i później dopiero dajemy do spiżarni.
Smacznego :)