Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako dodatek do wytrawnych dań.
sitko
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9965
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9965
Składniki
Dojrzały dereń trzeba opłukać i zamrozić aby pozbyć się cierpkości. Wystarczy tydzień.
Dereń zagotowuje się z odrobiną wody pod przykryciem i paruje się owoce do zmięknięcia- uwaga, woda lubi zniknąć. Miękkie owoce przeciera się przez sito i wybiera się pestki. Z litra owoców wyszło mi 30 dag dżemu, użyła 3 łyżek cukru. Dżem będzie używany do dania wytrawnego więc nie potrzeba było więcej. Pasteryzuje się 20 minut od zagotowania.
Smacznego :)