Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy przepis na dżem z kiwi z żelfixem. Dzięki żelfixowi taki dżem bardzo szybko się wykonuje, wystarczy dosłownie 5 minutek gotowania i jest gotowy.
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...
Odsłon: 51
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jaj...
Odsłon: 38
Serdecznie witam i zapraszam na surówkę z młodej kapusty, która jest bardzo z...
Odsłon: 29
Składniki
Kiwi obieramy, kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier, żelfix i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zacznie wytwarzać się szumowina, którą zbieramy łyżką. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Przelewamy do sparzonych wrzątkiem i wysuszonych słoików. Nie napełniamy dżemem po sam koniec słoiczka, zostawiamy tak około 1 - 1,5 cm. luzu. Gdyby słoiczek podczas napełniania dżemem się ubrudził, wycieramy go ręcznikiem papierowym, zwracając szczególną uwagę na miejsce gdzie będzie zakrętka. Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji zostawiamy słoiczki do całkowitego wystudzenia. Dżem w słoikach przechowujemy w ciemny i chłodnym miejscu do około roku.