Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tego przepisu najlepiej nadają się średnio późne, mięsiste owoce, bo dzięki temu kiszone czereśnie pozostaną jędrne, smaczne i piękne. Bo przecież owoce też można kisić i najczęściej uzyskuje się bardzo smaczne rezultaty! Tak było w przypadku kiszenia mirabelek, winogron, gruszek z miodem i orzechami, cytryn, jabłek i w szczególności arbuza, który zaskoczył mnie smakiem. Pozytywnie mnie zaskoczył, a nawet zachwycił! No i dlatego wciąż próbuję kisić różne owoce i zachęcam do tego innych. Najlepiej jest przygotować jeden nieduży słoik owocowej kiszonki, a wszystko po to, aby sprawdzić, czy po ukiszeniu dany owoc będzie smaczny. Bo że każdy owoc da się ukisić, to wiadomo nie od dziś. Wszystko da się ukisić, ale nie wszystko po ukiszeniu ma fajny smak i konsystencję. No i dlatego trzeba podejmować wyzwania i próbować. I kisić, fermentować, sprawdzać, degustować.
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 116
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1234
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1609
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 116
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 101
Składniki
Czereśnie umyj, oderwij ogonki, a owoce umieść w słoju 720 ml, układając w miarę ciasno.
Dodaj przyprawy, czyli gorczycę, cynamon i goździki.
Przygotuj zalewę z 10-12 g soli kłodawskiej (bez antyzbrylaczy) i 350 ml chłodnej wody, najlepiej z filtra. Mieszaj tak długo, aż sól się rozpuści, a następnie wlej solankę do słoika z czereśniami.
Zakręć słoik i postaw na kuchennym blacie, najlepiej na jakimś talerzyku, bo kiszonki czasem próbują uciec ze słoika, ale dlaczego mają przy tym pobrudzić blat?
Po około 15-20 dniach możesz już spróbować kiszonki albo wynieść słoik do zimnej spiżarni. I zacząć próbować znacznie później. Bo tu decyzja należy tylko do Ciebie!
Ja próbowałam tej kiszonki w poprzednich latach, ale nie teraz, bo dopiero ją nastawiłam. Jak wspomniałam wyżej – mnie kiszone czereśnie bardzo smakują, ale wiadomo, że to nie u każdego może się sprawdzić, nie każdemu musi smakować. A jednak kiszone czereśnie wyglądają tak pięknie i tak bardzo obiecująco, że na pewno warto ich spróbować. Zrób chociaż jeden niewielki słoik i poznaj kiszone czereśnie. Ja już nie mogę się doczekać degustacji!