Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz zaledwie dwóch składników. Nie zmienia to jednak faktu, że ta konfitura z czerwonej porzeczki wychodzi wręcz bajecznie. Idealnie sprawdzi się nie tylko w deserach - świetnie smakuje również jako dodatek do mięs i serów, a zwłaszcza tych przygotowanych na grillu.
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 135
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 547
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1522
Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...
Odsłon: 135
Zrobienie naleśników to dla mnie nie nowina i uważam, że ciasto zawsze jest d...
Odsłon: 547
Kiedy myślimy o ekspresowej sałatce na grilla, myślimy o tym, aby nie była ta...
Odsłon: 1522
Składniki
Najpierw przygotuj owoce. Musisz je dokładnie opłukać i osuszyć. Oczywiście trzeba też pozbyć się ogonków i szypułek, aby pozostawić same owoce.
Do dużego garnka wsyp owoce, a następnie zasyp je cukrem białym. Jeśli dodajesz więcej cukru, najlepiej na początku zagotować go ze szklanką wrzątku. Do powstałego syropu cukrowego dodaje się czerwone porzeczki i postępuje zgodnie z dalszymi wskazówkami.
Gotuj owoce z cukrem na średniej mocy palnika. Po chwili powinny puścić sok. Cukier musi się rozpuścić, a kiedy masa zacznie się robić gęsta, ustaw najmniejszą moc grzania.
Co jakiś czas mieszaj konfiturę, aby nie przywarła do dna. Możesz też potrząsnąć garnkiem, aby nie uszkodzić owoców i cieszyć się z ich kształtu. Z biegiem czasu konfitura zacznie się robić bardziej gęsta, bo woda odparuje. Jeśli pojawią się szumy, usuń je z pomocą łyżeczki.
Po około dwóch godzinach masa powinna zrobić się ciemniejsza. Możesz teraz pozostawić całość do wystygnięcia, nawet na całą noc pod przykryciem. Na drugi dzień warto ją ponownie zagotować i zostawić do ostudzenia. Jeśli wybierasz ekspresową wersję, poczekaj aż masa delikatnie się ostudzi i przełóż ją do wyparzonych i czystych słoików.
Pasteryzuj w garnku z gotującą wodą przez około 20 minut.