Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy do ogórków małosolnych potrzebujesz słoików i wody? Okazuje się, że nie. Oto przepis na pyszne ogórki małosolne na sucho, które przygotujesz błyskawicznie.
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1750
Ozorki wieprzowe to cenne źródło witamin szczególnie z grupy B, potas, fosfor...
Odsłon: 21
Pyszne i kruche ciasto z truskawkami z dodatkiem kruszonki poprostu poezja sm...
Odsłon: 1823
Pyszny i szybki sposób na ciepły posiłek obiad czy kolację gdy nie masz za du...
Odsłon: 397
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1750
Składniki
Ogórki gruntowe przygotuj tak jak do tradycyjnego kiszenia. Opłucz je kilka razy z piasku i zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij końcówki ogórków w taki sposób, najlepiej około 5 mm, aby szybciej się ukisiły zioła wniknęły do wewnątrz.
Przełóż ogórki do dużego i dosyć grubego worka foliowego zamykanego strunowo przeznaczonego do pakowania żywności. Mogą to być takie, które służą do mrożenia. Pamiętaj, że w ciągu kiszenia, ogórki gruntowe mogą puścić trochę soku, dlatego ważne, aby były sprawdzone i szczelne. Alternatywą może być mały słoik.
Przygotuj teraz chrzan. Obierz go i pokrój w drobniejsze kostki. To samo zrób z czosnkiem. Posiekaj ząbki w drobne plasterki. Jeśli korzystasz z dwóch worków to jest dobry moment na podzielenie przypraw na pół.
Do wnętrza torebki wsyp sól, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Dodaj chrzan, koper oraz posiekany wcześniej czosnek. Zamknij szczelnie worek. Mocno potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i sól dotarła do każdego ogórka. Odłóż ogórki gruntowe do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po otwarciu worka przechowuj je w lodówce przez około 3-4 dni.