Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rydze w solance to świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Stanowią idealną przekąskę do alkoholu wysokoprocentowego. Przygotowane w ten sposób grzyby są bardzo słone. Jeśli nie lubisz tego smaku, przed spożyciem przepłucz je w zimnej wodzie przez kilka minut. Delikatne obgotowanie rydzów przed fermentacją jest nieoczywistym posunięciem, ale pozwala zachować ich piękny, pomarańczowy kolor.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 109
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 225
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2230
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 400
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 270
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 109
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 225
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2230
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 400
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 270
Składniki
Rydze oczyść i krótko umyj. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj odrobinę soli i gotuj grzyby przez 5 minut. Odcedź je i pozwól im ostygnąć i wyschnąć na papierowym ręcznikiem.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie zioła – jałowiec, koperek, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na dnie kamiennego naczynia do kiszenia wysyp cienką warstwę soli. Połóż na nią około ¼ grzybów. Posyp ¼ przypraw i ponownie przykryj cienką warstwą soli. Kontynuuj układanie do momentu wykończenia składników: na górze powinny znajdować się grzyby.
Na wierzchu połóż ciężarek: np. worek strunowy wypełniony wodą, ciężki talerz lub szklany ciężarek. Dobrze dociśnij i zamknij naczynie pokrywką dostosowaną do fermentacji. Jeśli takiej nie masz, musisz codziennie otwierać naczynie, by wypuścić gromadzące się gazy.
Pozostaw naczynie na kilka dni w chłodnym i ciemnym miejscu. Po pierwszym dniu grzyby powinny być już zanurzone w solance. Jeśli tak nie jest, zagotuj pół litra wody z 2 łyżkami soli peklowej i dodaj ją po całkowitym ostudzeniu do rydzów.
Po 4 dniach fermentacji przenieś grzyby do zakręcanych słoików. Przechowuj w lodówce, zawsze pod warstwą zalewy. Rydze w solance przechowuj nawet do kilku miesięcy.