Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Serbii, gdzie od prawie 3 lat mieszkam, cale lato i jesien uplywaja w wielu domach na robieniu "zimnicy", czyli przetworow na zime. Wsrod ogromnej ilosci slodkich dzemow i marmolad, czyms nowym dla mnie bylo "slatko"- czyli superslodki rodzaj konfitury. Slatko czesto jest dodatkiem do np gorzkiej kawy, ale czesto jemy je np z nalesnikami czy plackami. Ja w tym roku przygotowalam 2 rodzaje tego smakolyku- z jezyn i z pigwy. To drugie wyszlo obledne, szczerze polecam :)
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 149
Wykorzystujmy czereśnie póki są. ;) Proponuję łatwe w przygotowaniu omleciki...
Odsłon: 20
Dzisiaj danie składające się z makaronu sera białego oraz truskawek. Jest to...
Odsłon: 149
Wykorzystujmy czereśnie póki są. ;) Proponuję łatwe w przygotowaniu omleciki...
Odsłon: 20
Składniki
Pigwy myjemy, wkladamy do garnka i gotujemy 10 minut (cale, nieobrane). Po tym czasie wyjmujemy je z wody i studzimy. Zimne pigwy obieramy, kroimy w kostke i wazymy- zasada jest prosta- ile owocow, tyle cukru.
Wode mieszamy z cukrem (czyli, jesli otrzymalismy 1 kg obranych, oczyszczonych owocow, to mieszamy 1 kg cukru i 150 ml wody). Zagotowywujemy na wolnym ogniu- kiedy cukier sie rozpusci, dodajemy pokrojone pigwy i na wolnym ogniu gotujemy 20 min, czesto mieszajac. Po tym czasie dodajemy pokrojona w plasterki cytryne (ze skorka) i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorace nakladamy do sloikow (wczesniej wyparzonych), mocno zakrecamy i odstawiamy "do gory dnem" do wystudzenia.