Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos pomidorowy do słoików to świetna baza do mnóstwa potraw, która przyda ci się bardzo zimową porą, gdy w sklepach zabraknie krajowych, polnych pomidorów. Żadne inne nie mogą przecież równać się z nimi słodyczą ani zapachem. Zamknij je w słoikach, by nie tęsknić za nimi do lata!
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Idealna sałatka na lunch do pracy lub kolację.
Odsłon: 23
Filet z kurczaka wędzony na gorąco, w 1 godzinę w grillo- wędzarni.
Odsłon: 24
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 2687
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 1128
Składniki
Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż na oliwie z dodatkiem sproszkowanej papryki. W zależności od upodobań, możesz dodać jej więcej, a nawet zastąpić chili lub – wprost przeciwnie – zamienić na łagodną, słodką paprykę.
Posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dołóż go na patelnię i smaż jeszcze przez chwilę.
Pokrój pomidory na kawałki. Jeśli chcesz, możesz wcześniej sparzyć je i obrać ze skórki, ale nie ma takiej konieczności. Umieść pomidory w wysokim garnku, dołóż zawartość patelni i zagotuj na palniku o niewielkiej mocy. Gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Co pewien czas zamieszaj.
Dopraw sos ziołami, świeżo zmielonym pieprzem i solą. Zblenduj. Duś sos na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny – aż smaki się przegryzą i odparuje część wody. Tak przygotowany sos pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je szczelnie.
Ustaw słoiki w garnku wyłożonym ściereczką lub gumową wkładką. Zalej wodą o temperaturze sosu (ciepłą, jeśli wciąż jest gorący) do 2/3 wysokości. Zadbaj o to, by słoiki nie stykały się ze sobą podczas pasteryzacji. Zagotuj wodę. Gotuj przez 20 minut na palniku o średniej mocy. Słoiki odstaw do wystudzenia do góry dnem, a następnie przenieś w chłodne, ocienione miejsce.