Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków, to środek na wzmocnienie, spadek odporności i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu z buraków jest mega proste. Poza regularnym piciem zakwasu jako środka na wzmocnienie – można go wykorzystać jako dodatek do barszczu, takiego, którego bazą jest bulion mięsny – klasyczny barszcz, lub bulion warzywno – grzybowy, gdy przygotowujemy na przykład barszcz na wigilię. Z 5litrowego słoja wychodzi 2-3 litry zakwasu.
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Składniki zalewy zagotować. Buraki obrać, umyć, pokroić w krążki. Słój wyparzyć – jeśli pojawi się pleśń, cały zakwas jest do wyrzucenia. Czosnek obrać, zgnieść, korzeń chrzanu oczyścić. Na dole słoja ułożyć przyprawy, czosnek, chrzan i koper, a następnie buraki. Całość zalać przygotowaną zalewą (wrzącą, zalewa szybko stygnie i nie ma co martwić się o wartości odżywcze, ale wrząca zalewa ma za zadanie zabić ewentualne pleśnie na burakach), tak aby nic nie wystawało ponad jej poziom. Słój szczelnie zakręcić. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – trzeba ją zebrać, aby nie spleśniała. Kiszenie trwa od 5-7 dni – warto czuwać i kosztować zakwasu na bieżąco. Po tym czasie zakwas będzie miał intensywny kolor i smak, a słodycz nie będzie wyczuwalna. Wtedy należy zakwas zlać do wyparzonego słoja i można trzymać w lodówce nawet kilka miesięcy. Wykorzystane buraki można zalać zalewą jeszcze raz, odstawić na 3-5 dni i przygotować drugą porcję zakwasu. Buraki podczas drugiego kiszenia można podjadać.